*** Cégünk C.E. bevizsgált nyílászárókat készít és értékesít széria és egyedi kivitelben. A termékeket hossztoldott, rétegragasztott BOROVI fenyőből, többpontos biztonsági zárral szerelve készítjük. Telefon: 06-30/239-2757 ** 06-30/973-5486 ** 06-56/705-210 ***
Navigáció
Online Statisztika
Online vendégek: 1
Online tagok:
Nincsenek online tagok jelen


Regisztrált tagok: 13
Aktiválatlan tagok: 504
Legújabb tag: Jenny79

Látogatók ma: 56
Online látogató: 1
Max. Onlinerekord: 22
Max. napi rekord: 1735
Látogatók tegnap: 283
Látogatók a hónapban: 5832
Összes látogatók: 786601
Ellentmondásos európai nyílászáró-piac
November végén Grazban került sor a ROTO 4. szakmai újságíróknak rendezett szakmai napjára, ahol a közel 10 országból érkezett újságírók e terület legfrissebb tényeivel, trendjeivel szembesülhettek.Mint az elhangzott: Európában az év közepétől kitapintható stabilizálódási folyamatok ellenére még mindig csak nagy bizonytalansággal lehet tervezni a jövő évet, nemzeti és összeurópai szinten egyaránt.

Jelenleg olyan nagy a „káosz” e terülten, hogy több gazdasági kutatóintézettől számos egymásnak ellentmondó becslés jeleik meg, például a GDP adatra nap, mint nap az európai sajtóban. Tény, hogy a válság hatásait a nyílászárópiac sem kerülhette el a ROTO is de kétszámjegyű forgalomcsökkenéssel kellett hogy szembesüljön 2009-ben, amellett, hogy piaci részesedést e nehéz időszakban is növelni tudta. Dr. Eckhard Keill a ROTO vezérigazgatója szerint idén a hatalmas mentőcsomagok hatására is a válság alját úgy tűnik elértük, dea regenerálódás lassú lesz és a piacok a veszteségeik ledolgozását 2012/2013 körül érhetik el.

Építőipar

A válság nagy vesztese európai szinten is az építőipar. Annak ellenére, hogy a felújítások még relatív jó teljesítettek 2009-ben mégsem tudták az új építések számának drasztikus visszaesését kompenzálni. A felmérések szerint az európai építési piac egy történelmi -7,5%-os mínuszt produkált ez évben és ezen belül a lakóépületek építése 11%-kal zsugorodott Európában. És a kilátások továbbra is borúsak, az építőipar szempontjából, különösen katasztrófális piaccal kell számolni Spanyolországban, Írországban, Portugáliában. De vannak viszonylag jól teljesítő országok: Ausztria, Svájc, Lengyelország és Németország például.

Nyílászárópiac

A nemzetközi ablak és ajtópiac természetesen követi az építőipar trendeket, de vannak lényeges különbségek az egyes országok teljesítménye között. Míg közép-Európa nyílászáró-piacai viszonylag jól teljesítettek, addig Kelet-Európa nyögi a válság következményeit. Különösen igaz ez Oroszország, Románia és Ukrajna tekintetében. Nyugat-Európában a legrosszabb a helyzet Angliában, Franciaországban, Spanyolországban és Olaszországban. A német piaccal úgy tűnik elégedettek a beszállítók, sőt a gyártók is, 2009-ben nem volt lényeges visszaesés, sőt növekedés volt e piacon. A német gyártók optimisták a 2010-es esztendőt illetően is. Az optimizmus alapja, hogy a világméretű klímavédelmi és energiatakarékossági előírások az államilag támogatott felújítási programok további piacokat teremtenek e területen. Továbbá a németországi fogyasztói felmérések is azt mutatják, hogy a németek az épület-felújításba akarnak beruházni a következő hónapokban, években, mely beruházás sarokpontjai a nyílászáró cserék, felújítások. A fentiekkel összhangban a ROTO 2009. évi eredményét is negatív tartományba várja a cég vezetése. Az ajtó és ablakvasalatok (technológia) területén a forgalom valahol a 15-20% között fog csökkeni az idén és jövő évben az összeurópai piacon a világpiacon stagnáló keresletre számítanak. A szakmai nap színfoltja volt a ROTO karlsdorfi (Graz) gyárának meglátogatása, ahol magasan automatizált gyártósorok a ROTO termékek alkatrészei készülnek.

Pár gondolat a hazai piacról

Nos, a hazai nyílászáró piac sem szárnyalt 2009-ről sajnos nem rendelkezünk (jövő év elejére várhatóak) de a beszállítók becslései alapján idén egy 10%-os visszaesés valószínűsíthető a faablakok és közel 20%-os a műanyagablakok piacán.
A jövő év kulcsterülete itthon is valószínűleg a felújítások, energetikai korszerűsítések lesz, hiszen az új építési tevékenység trendje erősen csökkenő, az új építési engedélyek számának alakulása már 30% körül van. A készház-gyártók idénre -10%-os piaczsugorodással számolnak, de a jövő évtől komolyabb feltételekre számítanak.
Értékelés
Csak regisztrált tagok értékelhetnek

Jelentkezz be vagy regisztrálj

Még nem értékelték
Bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó

Emlékezzen rám:


Még nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése
Üzenőfal
Üzenet küldéséhez be kell jelentkezni

2010 november 01
Szia Matyi! Küldj nekünk árajánlatot az ajtóitokról! Nem értek hozzá, de úgy tűnik az ajtó magasságra 208cm mérhető. A szélességre a 100cm befér. Egyébként beton panelház, ötödik emelet, bejárati
Toplista Statisztika
Free TopSite

ajto

Fiberhost ToplistaeXTReMe Tracker
Security System 1.9.0 © 2006-2008 by BS-Fusion Deutschland