*** Cégünk C.E. bevizsgált nyílászárókat készít és értékesít széria és egyedi kivitelben. A termékeket hossztoldott, rétegragasztott BOROVI fenyőből, többpontos biztonsági zárral szerelve készítjük. Telefon: 06-30/239-2757 ** 06-30/973-5486 ** 06-56/705-210 ***
Navigáció
Online Statisztika
Online vendégek: 1
Online tagok:
Nincsenek online tagok jelen


Regisztrált tagok: 13
Aktiválatlan tagok: 504
Legújabb tag: Jenny79

Látogatók ma: 59
Online látogató: 1
Max. Onlinerekord: 22
Max. napi rekord: 1735
Látogatók tegnap: 283
Látogatók a hónapban: 5835
Összes látogatók: 786604
Hőszigetelés és ablakcsere
Tíz centi hőszigeteléssel és háromrétegű üvegezéssel ellátott nyílászárókkal már csodákat lehet művelni. Sokat veszít, aki a hőszigetelésen és az ablakcserén spórol. Aki lakása, háza hőszigetelésére adja a fejét, sokszor megelégszik a négy-öt centis polisztirollappal. Tőlünk nyugatabbra tíz centiméter alatt nem is foglalkoznak a dologgal, de egyre inkább járatos méret lesz a 20 centiméteres hőszigetelés. Viszont ha ablakot nyílászárót is cserélnek, akkor meg kell oldani a szellőztetést is.

A közhelynél maradva: nincs olyan jó dolog, aminek ne lenne mellékhatása, így van ez a hőszigeteléssel is. Mennél inkább becsomagoljuk a házat, annál kisebb lesz a fűtésszámla. Ezt egy nagyon egyszerű fizikai törvényszerűség eredményezi: ha nem tud eltűnni a falakon, ablakokon keresztül a meleg levegő, akkor nem jön a helyébe hideg, amit újra fel kell melegíteni. Egy hagyományos téglafalú, és nem tökéletes légzárású ablakokkal épített helyiségben óránként háromszor cserélődik ki a levegő. A jól hőszigeteltben 0,6-szer. Viszont az így beérkező friss levegő kevés ahhoz, hogy a lakóknak elegendő legyen. Meg kell hát oldani a szellőztetést - géppel. A gyakorlati tapasztalat szerint a hő 60-70 százaléka a falakon, a maradék 30-40 százaléka pedig az ablakokon keresztül távozik. A falak hőszigetelésének tipikus módja a dryvitolás, ami azt jelenti, hogy a kívülről expandált polisztirolhabot (nálunk az első piacra dobott márka után: hungarocellt) ragasztanak és dübellel rögzítenek a határoló falra. A habra szürke színű ragasztóval üvegfátylat rögzítenek, majd azt vékony színes vakolattal vonják be. Ez az utólagos hőszigetelés látható a paneles- és a családi házakon is. Dániában ellenben más a "divat". A Rockwool cég - amelynek van gyára Tapolcán és Gógánfán is - bazaltgyapotból készít olyan hőszigetelő táblákat, amelyeket nem kell ellátni bevonattal. Az eső legfeljebb egy milliméter vastagságban ívódik beléjük, így ha kisüt a nap, hamar kiszáradnak. legfontosabb kérdés, hogy milyen vastag legyen a hőszigetelés? A szakértők ennek meghatározására kialakítottak egy "ökölszabályt". Ez így szól: ha a fal hőátbocsátását (U értékét) megszorozzuk tízzel, megkapjuk, hogy egy szezonban hány köbméternyi elégetett gáz energiája megy veszendőbe egy négyzetméternyi falon keresztül.

Az ablakcserénél azt kell figyelembe venni, hogy a hagyományos kétrétegű "thermopán" üveg hőátbocsátása nem jobb, mint a házgyári lakásokba annak idején beszerelt egyesített szárnyú ablakoké. A szakirodalom ezek U értékét 2,4 és 3 közé teszi. A belső üveg külső oldalára helyezett hővisszaverő fólia megfelezi a hőátbocsátást, míg a légrésbe befogott argon vagy kriptongáz nem ilyen látványosan ugyan, de tovább javítja az U értéket. Üvegnégyzetméterenként a legrosszabb és a legjobb között itt sem több az árkülönbség 2-3 ezer forintnál. Legalábbis az előállítási árat nézve.

Szerencsére megjelentek hazánkban is a háromrétegű ú.n. meleg peremes üvegezésű (Ug=0,7-0,8W/m2K) ablakok, nyílászárók (valamint a kizárólag a PREMIER Ablakrendszerek által gyártott TPS (termoplasztikus távtartóval készülő) háromrétegű üveg Ug=0,6W/m2K)

Utólagos hőszigetelésnél mindenképpen szigetelni kell a födémet is. Erre legkézenfekvőbb az üveg- vagy salakgyapot lefektetése a padláson. Itt sem érdemes 20 centiméter alatt kezdeni, de az új könnyűszerkezetes házaknál 30 centiméter az alkalmazott vastagság. Múlt évben egy hazai cég bejelentette, hogy elvállalja ezt a munkát használt újságpapírból készült hőszigeteléssel. Ez úgy menne, hogy a ház előtt megállna egy teherautó, a tetőn feltolnának néhány cserepet, és azon át behúznák a padlásra a befúvó gép csövét. Egy ember egy óra alatt a szükséges vastagságban beterítené a padlást hőszigeteléssel, míg a másik ember a kocsin lévő gépet "etetné" a zsákos, vattaszerű anyaggal. Kár, hogy a cég azóta sincs piacon.

A padló hőszigetelése az egyetlen olyan munka, amely utólag szinte megoldhatatlan. Amennyiben leszigetelik a ház falát, födémét, kicserélik az ablakokat, úgy 0,2 U érték körül jelentkezik a szellőzési - friss levegő - probléma. Pontosabban elég egy ablakcsere is ahhoz, hogy már az első télen penészes legyen a fal ott, ahol hőhidak találhatók a szerkezetben.

Ha a lakók nincsenek otthon, a szellőzés megoldható AERECO légbevezetőkkel. Ezek felszerelésére rést marnak az ablak felső keretébe, majd behelyezik a csappantyút, amit egy műanyag pászma mozgat. Ha feldúsul a helyiségben a pára, a csappantyú - minden külső energia nélkül - kinyílik, majd ha visszaáll a páratartalom, bezárul.
Ez azonban kevés friss levegőt hoz a lakásba, ha emberek is tartózkodnak abban. Ilyenkor ablaknyitással szellőztetni kell, ami ellent mond a kívánt energiamegtakarításnak, ezért ajánlott a gépi szellőztetés (rekuperátor). Ennek lényege, hogy egy 60 wattosnál nem nagyobb teljesítményű ventilátor egy hőcserélőn keresztül elszívja az elhasznált meleg levegőt, majd ez átadja a hőjét a beszívott friss levegőnek. Utólag a levegőt vezető csöveket nehéz beépíteni a lakásba, ezért kitaláltak a mérnökök egy praktikus eszközt. Ez egy olyan cső, amelyet átdugnak a falon, a csőben pedig egy ventilátor és egy kerámiatest található. Amíg a ventilátor egyik irányba forog, szívja a levegőt, amely felmelegíti a kerámiát. Amikor a ventilátor forgásiránya megfordul, a bejövő friss levegőt előmelegíti a kerámiatest.

Forrás: Népszabadság
Értékelés
Csak regisztrált tagok értékelhetnek

Jelentkezz be vagy regisztrálj

Még nem értékelték
Bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó

Emlékezzen rám:


Még nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése
Üzenőfal
Üzenet küldéséhez be kell jelentkezni

2010 november 01
Szia Matyi! Küldj nekünk árajánlatot az ajtóitokról! Nem értek hozzá, de úgy tűnik az ajtó magasságra 208cm mérhető. A szélességre a 100cm befér. Egyébként beton panelház, ötödik emelet, bejárati
Toplista Statisztika
Free TopSite

ajto

Fiberhost ToplistaeXTReMe Tracker
Security System 1.9.0 © 2006-2008 by BS-Fusion Deutschland